Barion Pixel
Fejlődj velem!

Futóedzőként amatőr sportolók edzéseit tökéletesítem, hogy elérjék a céljukat, vagy akár még többet

+36705063269

Top

Blog

Vendég blog – Mozgáselemzés 2. rész

A mozgásfelmérés eredményét Fanni egy nagyon profi PDF fájlban küldte el a felmérést követő napokban. A korábban már említett problémák közül több is előkerült a dokumentumban.

  • Az ízületeim feszesek
  • Érzékelhető egy kis gerincferdülés
  • Jobb lábammal valamiért kifelé kacsázva fogok talajt futás közben, valamint a súlyvonalamon keresztbe is lépek vele minimálisan.

Ennek oka, mint a felmérésből kiderült, a két lábam hosszának eltérése lehet. A jobb lábam az elemzés alapján egy árnyalattal rövidebb a balnál, így több módon is kompenzál a test a bármiféle mozgás során. Egyrészt a vállak sem párhuzamosak, másrészről a csípő és a talp is alkalmazkodik ehhez az adottsághoz. Tenni ellene lehetne sarokemelővel, de az asszimetriák nem olyan erősek, hogy panaszt okozzanak, így nem érdemes belenyúlni a mozgás láncba. A test már jól alkalmazkodott az asszimetriához, kompenzálta azokat.

 Az irodai munkát végzők jellemző 21. századi betegségével én is rendelkezem, a nyak előre dől (protrakciós nyak), a fül jóval a súlyvonal előtt helyezkedik el, melyre érdemes odafigyelni.

.

A futásom során a legszembe tűnőbb dolog a sarokra érkezés volt. Amatőr futóknál ez megszokott, az én esetemben nem is nagyon korrigálható, mert mezítláb, természetes mozgásnál is így fogok talajt.

Mezítlábas sarkas talajfogás

A karmunkámat megdicsérté Fanni, igaz ezen már jó ideje dolgozom. Még másfél évvel ezelőtt egy Keddi Keménykedésen jelezte, hogy nagyon lógnak a karok, a következő hetekben nagyon figyeltem erre a könnyű futásaim során, látszólag eredménnyel!

Korábban nem gondoltam volna, hogy a sarkam elég magasra emelem, de a kép tanulsága szerint ezzel sincs probléma. A talajfogás ideális esetben a súlyvonallal egy vonalba kellene esnie, de ez csak talpközépre érkezéssel lehetséges. Mivel én sarokra érkezem, így nem sokkal, de a súlyvonalam elé érkezem, ami sarkas talajfogásnál belefér.

Súlyvonal

Amivel viszont érdemes kezdeni valamit, az a combhajlító izom megrövidült állapot, és a csípő flexorok nyújtása, valamint a boka mozgásterjedelmének növelése. A felmérés során végig kiderül, hogy a futás repülő fázisában a hátul lévő láb nem nyúlik ki eléggé, hajlítva marad a térd.(a hajlítók túl feszesek) Emiatt rövidül a lépéshossz, ami a hatékonyság csökkenését is eredményezi a mozgásban.

Elrugaszkodás pillanata

Az első maratonom után váltottam neutrális cipőről stabilra. A felmérés alapján akár újra kipróbálhatnám a neutrálist (terepen végül is ebben futok), de a kényelem és a problémamentesség fenntartása érdekében abban egyeztünk meg, hogy maradjon továbbra is az általam kedvelt nagy csillapítású, stabil kialakítású cipő.

Lábállás

A következő részben bemutatjuk azokat a korrekciós nyújtó és erősítő gyakorlatokat, melyek az elrugaszkodás hatékonyságát növelendő izmokat dolgoztatják meg. Szó lesz a gyakorlatokról, azok rendszerességéről, majd az eredményességről is.